diumenge, 23 de setembre del 2007

58. Hive

Abstract: description of the game Hive

Hive (2001) és un joc abstracte per a dos jugadors on cada jugador disposa d'un seguit d'insectes que ha d'activar i moure per aconseguir envoltar l'abella reina contrària.

No hi ha un tauler de joc definit, sinó que amb les activacions dels diferents insectes es va construint un espai de cel·les hexagonals sobre el qual es van movent els insectes ja actius (d'aquí el nom de hive o rusc).

A cada torn, el jugador pot o bé activar un nou insecte de manera que es situï adjacent a insectes propis ja actius però sense tocar cap insecte de l'oponent o bé moure un dels insectes propis ja actius. La partida acaba quan una reina queda totalment rodejada per insectes propis o de l'altre jugador.

Els moviments dels insectes són:
  • abella reina: una posició per terra
  • formiga: a qualsevol posició per terra
  • aranya: a tres posicions de distància per terra
  • llagosta: salt en línia recta per sobre els altres insectes
  • escarabat: una posició per terra o per sobre un altre insecte
  • mosquit: pot duplicar el moviment de qualsevol altre insecte adjacent
Si l'escarabat se situa sobre un altre insecte, aquest altre insecte no es pot moure i la posició té el color de l'escarabat. Això pot ser útil de cara a situar noves peces o de cara a impedir-ho per a l'oponent.

Tot i les figures amb els insectes, aquest joc és totalment abstracte. Es podria fer amb qualsevol grup de símbols que se'ns acudís. La gràcia del joc rau en les innombrables combinacions de posicions que tenen les peces. Una jugada clau consisteix en clavar l'insecte oponent per impedir que mogui (com en els escacs) per la regla que el rusc no es pot dividir mai en dos. Quan dues zones del rusc s'uneixen per un sol insecte, aquest insecte ja no es pot moure fins que no es creïn ponts.

És interessant com el moviment determina l'ús de les peces. La formiga és la peces més valuosa perquè la podem moure allà on volem. Per això també sovint ens la bloquegen amb una altra formiga. L'escarabat és molt útil per a cloure la trampa contra la reina, ja que pot passar sobre les altres peces i tapar just el forat que falta. La llagosta permet fer moviments ràpids sobre punts bloquejats per a les formigues, però a vegades costen de situar just on els volem... Finalment les aranyes són els insectes potser menys valuosos i per això les podem activar d'entrada ja que si queden congelades tampoc hi perdem massa...

Aquest joc el vaig veure en la 1a trobada de jocs de Girona i n'he trobat uns enllaços que permeten descarregar-los de manera gratuïta. Us podeu imprimir les peces. Fixeu-vos en les peces fetes per la gent que podeu veure ací, ací, ací o ací.

Enllaços:
Totes les imatges d'aquest apunt són de BoardGameGeek.

Apunts relacionats: