dimarts, 9 de desembre del 2008

158. Here I Stand, Partida 3 Torn 1 Fase 3

Abstract: Diet of Worms phase of the first turn of Here I Stand.

Podeu llegir ací la fase anterior.

Després de jugar la Fase 1: Les 95 Tesis de Luter, hem fet la Fase 2: Diplomàcia. Al ser el primer torn només hem fet una diplomàcia limitada per correu electrònic del jugador anglès amb el francès i l'hapsburg. Com a Protestant, desconec el contingut de les negociacions.

Ara ve la Fase 3: La Dieta de Worms. Aquesta fase, igual que la 1, només es fa al primer torn.
En aquesta fase es simula la conferència que l'Emperador Carles V va mantenir a Worms amb els representants de l'Església Catòlica i el moviment Protestant, per mirar de fer tornar l'aigua al riu. La Dieta de Worms va acabar sent un fracàs per la manca de diàleg entre les parts; el Protestantisme va ser condemnat com una heretgia i les relacions es van tensar encara més.

Els jugadors Hapsburg, Papat i Protestants hem passat en secret una carta cadascú al jugador anglès, que ha fet d'àrbritre. Els jugadors catòlics sumen els valors (CP) de les seves cartes i el jugador protestant suma 4 al valor de la seva carta. Llavors es llancen tants daus com punts per bàndol i es compten els hits; la diferència de hits són canvis de Reforma o Contrareforma.

L'Hapsburg ha jugat la carta 91: Ransom (3 CP), el Papat la carta 65: A Mighty Fortress (4 CP) i els Protestants la carta 73: Diplomatic Marriage (5 CP).

El bàndol catòlic tira 7 daus (3+4): 1, 6, 6, 3, 2, 3, 1. Obté 2 impactes.
El bàndol protestant tira 9 daus (5+4): 1, 5, 2, 2, 5, 4, 6, 5, 4. Obté 4 impactes.

Això vol dir que els Protestants guanyen la Dieta de Worms per dos punts de diferència.

Decideixo convertir a la Reforma les ciutats de Leipzig i Erfurt (han de ser ciutats de parla alemanya).

Ara cal fer el desplegament de primavera dels exèrcits nacionals (excepte el Protestant, que no en té) i començar la ronda d'accions.


Cliqueu al mapa per ampliar-lo. Podeu veure al nordest d'Alemanya algunes zones Protestants (peces de control amb base blanca) i la figura marró de Luter.


Apunts relacionats:

dissabte, 6 de desembre del 2008

157. Here I Stand, Partida 3 Torn 1 Fase 1

Abstract: 95 Theses phase of the first turn of Here I Stand.

He començat una nova partida de Here I Stand.

Aquest cop la jugo combinant el VASSAL amb l'ACTS. El VASSAL és el conegut motor de jocs de taula per jugar a través d'Internet: es pot moure una peça per la pantalla i l'oponent veu el moviment. Les partides es poden gravar en el moment que es vulgui i també es pot registrar cada acció del jugador per enviar-la a l'oponent si no estan connectats en directe.

El problema del VASSAL amb un joc com Here I Stand és que és un joc de molta interacció, amb les cartes per activar les unitats i amb diplomàcia. Aquí hi entra l'ACTS (Automatic Card Tracking System) que és un servidor que permet crear partides de diversos jocs i en gestiona el joc de cartes, les tirades de daus i els missatges entre jugadors.

La manera de funcionar és ara fer els moviments i tirades de cartes per l'ACTS i anar gravant la situació sobre el mapa en un arxiu VASSAL que s'envia a tothom. Així es pot jugar fins i tot sense desplegar el tauler físic.

Aquesta meva tercera partida de Here I Stand és a sis jugadors (l'ideal), dels quals som tres catalans i tres bascos (un dels jugadors és en Peperinni, habitual de Juguem Els Divendres). A mi m'ha tocat dur el Protestant, és a dir Luter, Zwingli , Cranmer i Calví. Els altres jugadors porten els Otomans, els Hapsburg, Anglaterra, França i el Papat.

Els líders inicials de cada facció són Sulimà I pels Otomans, Carles V pels Habsburg, Enric VIII per Anglaterra, Francesc I per França, Lleó X pel Papat i Martí Luter pel Protestant. Això de dur un personatge homònim és un bon presagi. ;-)

Hem començat el joc amb la fase especial de les 95 Tesis de Luter. Som al 31 d'octubre de 1517. Com a Luter, m'he dirigit a la Schlosskirche de Wittenberg i hi he penjat les 95 Tesis. Això ha provocat la col·locació a Wittenberg de la peça de Luter, la conversió a la Reforma de Wittenberg i l'activació dels seus dos regiments regulars.

Recordem que, a nivell del joc, a Alemanya hi ha sis electorats: Augsburg, Trier, Colònia, Wittenberg, Mainz i Brandenburg. Cada cop que un d'aquests electorats es passa a la Reforma, els seus regiments s'activen sobre el tauler, però fins que no s'activi l'esdeveniment de la Lliga d'Esmalcalda (Schmalkaldic League), el Protestant no pot fer servir aquestes unitats (i cap altre jugador tampoc el pot atacar). Tot i que al segle XVI Alemanya encara no existia com a tal, uso aquest nom modern per simplificar la nomenclatura.

A continuació les 95 Tesis permeten fer cinc intents de Reforma amb un dau addicional cada una. A més, si els intents es fan a territori de parla alemanya, el Protestant guanya els empats.
  1. Reforma a Brandenburg (molt important perquè és un electorat i aporta un regiment). Tiro 4 daus (Luter, Wittenberg, 1xreg, 95 Tesis): 6, 5, 1, 2. Com que el Papat no pot superar un 6 i Brandenburg és de parla alemanya i per tant el Protestant guanya els empats, no cal tirar pel Papat. Brandenburg passa a la Reforma i el seu regiment es posa sobre el mapa. Això m'ajudarà a convèncer els seus veïns.
  2. Reforma a Magdeburg. Tiro 6 daus (Luter, Wittenburg, Brandenburg, 2xregs, 95 Tesis): 3, 6, 3, 6, 1, 2. Magdeburg passa a la Reforma.
  3. Reforma a Lübeck. Tiro 4 daus (Brandenburg, Magdeburg, 1xreg, 95 Tesis): 6, 5, 4, 6. Lübeck passa a la Reforma.
  4. Reforma a Stettin. Tiro 4 daus (Brandenburg, Lübeck, 1xreg, 95 Tesis): 5, 4, 5 3. El Papat tira 1 dau (mínim): 1. Stettin passa a la Reforma.
  5. Reforma a Hamburg. Tiro 2 daus (Brandenburg, 95 Tesis): 2, 3. El Papat tira 2 daus (Bremen, Brunswick): 4, 6. Hamburg es manté Catòlica.
El resultat final de la fase de Les 95 Tesis és que passem de 0 a 5 espais protestants i per tant el Protestant passa de 0 a 1 VP i el Papat de 19 a 18 VP.

Cliqueu al mapa per ampliar-lo. Podeu veure al nordest d'Alemanya algunes zones Protestants (peces de control amb base blanca) i la figura marró de Luter.

Bon inici de partida. Ara veurem què passa amb les negociacions d'Enric VIII amb Francesc I i Carles V i amb la Dieta de Worms, abans de començar les accions del primer torn.

Apunts relacionats: